Waar ik al een aantal maanden niet helemaal mijn flow terug kan vinden in Instagram, heb ik de smaak goed te pakken met Clubhouse. In deze Instagrampost leg ik uit waarom ik zo enthousiast ben over Clubhouse en wat mijn learnings zijn van 5 dagen Clubhouse.

Inmiddels heb ik al meerdere Rooms gehost in Clubhouse (geen idee hoe Clubhouse werkt en wat Rooms zijn? Lees dan eerst deze blog) en heb ik ook bij veel andere Rooms gespiekt. Mijn learnings voor het hosten van een succesvolle Room heb ik gebundeld in deze blog voor jou.

 

Jouw rol als Clubhouse Host

Als host of moderator van een Clubhouse Room is het jouw taak om het gesprek op gang te krijgen (en houden!) en ervoor te zorgen dat het een veilige ruimte is, waar iedereen zichzelf mag en kan laten horen. Maar wel volgens jouw regels: bedenk dus van te voren hoe je de Room wilt inrichten. Wil je zelf aan het woord zijn of is er ruimte voor vragen en een gesprek? Wat ga je doen als er een discussie op gang komt? Wat ga je doen als iemand over jouw grenzen heen gaat of jouw regels overschrijdt? 

 

Clubhouse Rooms Hosten

 

Tips voor het inplannen van Rooms:

  • Plan rooms van te voren in en communiceer dit via andere kanalen: geef aan dat mensen jou moeten volgen om op de hoogte te blijven van nieuwe meetings/rooms.
  • Bedenk een thema voor de room: waar wil je het over hebben? Of houd je het juist breed en wil je netwerken/brainstormen? Geef dit duidelijk aan in de titel van de Room + beschrijving
  • Pro tip: voeg een Nederlands vlaggetje ?? toe als eerste teken van je Room titel, dan weten anderen meteen dat het om een NLse Room gaat!
  • Bedenk een aantal gespreksstarters: hoe ga je het gesprek over jouw onderwerp op gang krijgen?
  • Bereid van tevoren een aantal vragen voor, zodat je bij stiltes deze vragen erin kan knallen
  • Geef aan hoe lang de room duurt in de notities. Zo schep je een verwachting voor de rest en kun je zelf ook op tijd stoppen. Het is heel gemakkelijk om uren te praten, maar er moet ook een einde aan het gesprek zijn.
  • TEAM UP! Vind je het spannend om je eigen Room te hosten? Vraag een bussiness buddy om erbij te zijn vanaf het begin – zo heb je in ieder geval iemand om het gesprek mee te beginnen en op gang te krijgen.

 

 

Tips om ervoor te zorgen dat de Room meer bereik krijgt:

  • Vraag aan de deelnemers om anderen te pingen als zij denken dat het onderwerp ook interessant kan zijn voor anderen
  • Ping zelf ook mensen (via het plusje rechtsonderin) waarvan jij denkt: zij moeten dit horen!
  • Vraag tussendoor of de deelnemers wat willen toevoegen aan het gesprek of een vraag hebben. Leg ook uit hoe ze dat kunnen doen (handje tikken rechtsonderin).
  • Nodig zelf mensen uit als speaker als jij denkt dat zij een waardevolle bijdrage hebben aan het gesprek.

 

 

Algemene tips voor hosts/moderators in een Room:

  • Geef duidelijk aan het begin maar ook tussendoor als er nieuwe mensen bij blijven komen wat de regels/richtlijnen zijn van de Room (bv: iedereen mag inspringen en meepraten, stel gerust je vragen of ik ga eerst vertellen over X en daarna is er ruimte voor vragen)
  • Let zelf op de tijd die je besteed in de Room. Probeer het niet uit te laten lopen, tenzij het gesprek echt heel waardevol blijft. Zo kunnen anderen weer verder naar een andere Room.
  • Wanneer je nieuwe speakers toevoegt, ga ze dan stuk voor stuk af en laat hen een bijdrage doen aan het gesprek (“heb je nog iets toe te voegen of wil je iets vragen [naam?]”). Zorg er dus voor dat iedereen de ruimte krijgt om mee te doen aan het gesprek en geef duidelijk aan wie jij het woord wilt geven.
  • Bedank andere speakers voor hun bijdrage
  • Geef tussendoor een samenvatting van wat er al is besproken. Dit is een fijne herhaling voor luisteraars maar ook voor mensen die later binnen kwamen. Aan het einde een samenvatting delen is ook fijn om nog een keer de waarde van het gesprek concreet te maken.
  • Geef aan het einde aan dat je het gesprek voort kunt zetten via (bijvoorbeeld) Instagram DM’s.
  • Wees niet bang om deelnemers af te kappen als host als ze te lang uitwijden of afdwalen van het onderwerp. Je mag ook aangeven je hebt 30 seconden om te reageren. Een Room is fijn om te luisteren als het to-the-point, concreet en vol met waarde zit van verschillende mensen.

 

 

En als laatste tip: zorg ervoor dat mensen ook daadwerkelijk elkaar gaan volgen. Als host is het jouw taak om mensen te reminden dat ze elkaar kunnen gaan volgen. Want hoe meer interessante mensen je volgt; hoe meer interessante Rooms je te zien krijgt.

Heel veel succes met het hosten van jouw Room!

Heb jij nog aanvullende tips? Stuur me gerust een DM via @businessbabesnl

Ellen Huizenga

Ellen Huizenga

Online ondernemer (2015) en Founder van Business Babes (2017). Branding & Content Strateeg. Leert jou ontdekken hoe je jouw doelgroep op een authentieke manier kunt bereiken op een manier die voor jou werkt.

Woont in Italië aan het Gardameer samen met haar vriend en twee katten sinds december 2018 (geniet mee via @ellenhuizenga op Instagram), om meer te genieten van haar vrije tijd en meer vrijheid te ervaren.