Toen ik een klein meisje was, luisterde ik vaak naar een liedje dat ging over Nederlanders en Belgen. Ze maakten daarin ruzie over waar ze hun thee nu precies uit dronken; een kopje of een tasje?

De clou van het liedje zat hem in deze zin: België en Nederland… reik elkaar de hand. Hoi!

En dat is precies waar deze blog over gaat… over hoe we als Nederlanders en Belgen elkaars bedrijven naar een hoger level kunnen tillen. Er liggen namelijk voor beiden mogelijkheden waar we ons misschien nog niet bewust van zijn.

 

Ik ben Nederlandse, maar Antwerpen is mijn stad

Ik had als kind nooit bedacht hoe relevant het advies in het liedje zou gaan worden in mijn leven. Ik mocht dan wel redelijk dicht bij de zuidgrens opgroeien, de enige keren dat ik als tiener de grens over ging, was om naar de bioscoop te gaan in Antwerpen.

Nu, zo’n 25 jaar nadat ik vol overgave ‘kopje, tasje, kopje, tasje!’ zong, zit ik hier als Nederlander in Antwerpen. Sinds 2 jaar is dit míjn stad. Ik ben een Nederlandse, maar woon en onderneem in België. Ik versta vaak wel wat er hier gezegd wordt, we spreken immers dezelfde taal. Toch moet ik soms eventjes gniffelen om de verschillen. Wanneer bijvoorbeeld een gerespecteerd persoon op nationale televisie ‘sloeber’ wordt genoemd (dat betekent in Nederland zoiets als iemand die er slecht aan toe is, of arme kerel), snel ik toch even naar Google voor het Vlaamse woordenboek. Sloeber betekent in het Vlaams zoiets als deugniet. Een schoon kleedje betekent in het Vlaams een mooie jurk, waar we er in het Nederlands een niet vuil (proper) tapijtje mee bedoelen. En platte kaas en kwark zijn één en hetzelfde.

De taal is niet het enige waarin we van elkaar verschillen. Het systeem is anders, de cultuur is anders en het ondernemerslandschap is anders.

Nederlandse boekhoudsystemen en de Vlaamse markt

Zo zijn Nederlandse boekhoudsystemen niet gemaakt voor de Vlaamse markt. De BTW regels zijn bijvoorbeeld anders, dus ook wat je in je facturen moet vermelden.

Daarnaast doen we in Vlaanderen niet aan urenregistratie, maar moeten we wel een verplichte cursus basisvaardigheden ondernemen doen voordat we ons als ondernemer mogen inschrijven. Dit is inclusief een examen in Brussel. Gelukkig zijn er vrijstellingen, zoals de meeste HBO diploma’s, en hoefde ik niet op en neer. De cursus heb ik overigens wel gedaan, want die is wel héél leerzaam en een HBO diploma Sociaal Pedagogische Hulpverlening bereid je nou niet echt voor op alle ins and out van het ondernemerschap. ;)

 

Verplichte sociale bijdragen

Daarnaast betalen we in Vlaanderen verplicht sociale bijdragen. Dat is als starter een flinke hap uit je portemonnee, maar het heeft ook z’n voordelen. Ik zie regelmatig dat Nederlandse startende ondernemers niet verzekerd zijn en geen pensioen opbouwen. Dat gebeurt met de sociale bijdragen hier automatisch en dat is ergens wel fijn. Een aanrader om je hier ook als starter in te verdiepen!

 

Zoveel verschillen, maar ook zoveel mogelijkheden!

Naast deze verschillen in regels en taal, viel me nog iets anders op:

in contact met Vlaamse onderneemsters, vertelden zij me dat ze vaak zaken doen in Nederland. Vooral de creatieve onderneemsters waar ik contact mee heb, zoals fotografen en weddingplanners, reizen op en neer naar Nederland voor hun klanten én ook voor samenwerkingen en netwerkevents.

 

Waar komt dit vandaan?

Volgens henzelf komt het omdat er in België nog weinig te beleven valt op het gebied van samenwerkingen en leuke events. De meeste netwerkevents in België zijn gericht op ‘zeer zakelijke, oudere, grotere bedrijven’. Daarnaast is ‘de wereld van vrouwelijke ondernemers in België’ nog niet zo groot. Ze gaven zelfs aan dat ze het idee hadden dat er minder ambitie is onder Vlaamse onderneemsters; Vlamingen schijnen afwachtend te zijn. Ze sluiten zich daardoor liever aan bij wat al bestaat  en nemen zelf niet het initiatief om events te organiseren.

 

De andere kant van de medaille

Ik wil zelf vooral de andere kant van die medaille belichten. Blijkbaar zien Vlaamse vrouwelijke onderneemsters kansen over de grens en gáán ze daarvoor! Dat is niet een gebrek aan ambitie, dat is een kans benutten! En ik heb gezien dat er ook een verschuiving aan de gang is. De laatste paar maanden poppen leuke Vlaamse co-workings en events uit de grond. Vlaanderen volgt misschien wat later, maar is zeker niet minder sterk!

 

Nederlands lijken België soms te vergeten

Het lijkt er voor mij soms op dat Vlamingen wel gericht zijn op Nederland, maar Nederlanders Belgen een beetje over het hoofd zien.

De kansen die Vlamingen op de Nederlandse markt hebben, hebben Nederlanders ook op de Vlaamse markt. Er bestaat naast Nederland namelijk nog een land waar Nederlands wordt gesproken en het is dus erg makkelijk om ‘international’ te gaan. Gewoon, in het Nederlands! En wanneer jij in Zuid-Nederland woont, ben je zó de grens over in Antwerpen. Net als Vlaamse wedding planners en fotografen naar Breda rijden voor een styled shoot, kun jij je als Nederlandse onderneemster in Breda niet alleen richten op Utrecht, maar ook op Antwerpen.

 

Ideal en Mister Cash

Natuurlijk zijn er wel wat dingen anders, mocht je de grens over willen steken. We betalen in Vlaanderen niet online met iDeal, maar met Mister Cash/Bankontact. Dat betekent dat ik in sommige (kleine) Nederlandse webshops geen bestelling meer kan plaatsen. Super jammer en een gemiste kans! Ik begrijp dat de verzendkosten omhoog gaan als het pakketje de grens over moet. Als ik echter eenmaal fan ben van jouw producten, betaal ik die graag. Het enige wat je hoeft te doen is het vinkje ‘Mister Cash/Bankontact’ om te zetten in je betaalmogelijkheden plugin. En voila, jouw producten liggen op de Vlaamse markt!

Daarnaast hoef je alleen nog maar even in gesprek te gaan met je boekhouder, vanwege de mogelijke verlegde BTW en dat soort zaken. Iets wat een boekhouder graag voor je uitzoekt.

 

Reik elkaar de hand

Wat kan jij als Nederlander leren van een Belg? En wat kun je als Belg leren van een Nederlander?

Ik denk dat er héél wat mogelijkheden liggen door je grenzen (letterlijk) te verleggen. Er zijn  tien redenen te verzinnen om het niet te doen, maar ook net zo veel redenen om het wel te doen.

Vind je al die andere regels ingewikkeld en ben je bang voor boetes? Ga eens met je boekhouder om tafel. En lees er gewoon wat over. Ik, als Nederlandse in Antwerpen, ben er ook uitgekomen.

Welke mogelijkheden zijn er voor jou om de grens over te steken?

 

 

Petra Wamanya

Petra Wamanya

Unfold your value; embrace, celebrate & be bold

Samen ontrafelen we hoe je onderneemt vanuit jouw kracht en op je eigen ritme. Ik geloof dat jij in en met jouw bedrijf heel betekenisvol kunt zijn door de waarde die in jezelf ligt te ontvouwen. Dat doe ik door cursussen en consultancy aan te bieden op het gebied van organisatie fundamenten, persoonlijk leiderschap & ontwikkeling, en strategie.

Ik ben een Nederlandse, getrouwd met een Keniaan, wonend in België. Ik ben verknocht aan spelletjes op m’n telefoon en ben altijd te porren voor een warme chocolademelk met marshmallows of chai latte.

Fotograaf: Mirthe Helena